Tankenberg Paasberg en Loabult
10 tot 15 km Wandelen Wandelroutes

Tankenberg Paasberg en Loabult

Een prachtige wandeling van zo’n 11 kilometer over de top van de Tankenberg. Het is landgoed Egheria op zijn best. In een klein plaatsje in het Twentse, de Lutte, begint je fantastische tocht in het dal van de Helle naar de top van de Tankenberg. “Tankenberg Paasberg en Loabult”, een echte aanrader!

Tankenberg Paasberg en Loabult

Startpunt

Bentheimerstraat 25
7587 ND De Lutte

Een heel avontuur, was deze wandeling. De eerste kilometers verliepen rustig. Wij wandelden vanaf de parkeerplaats bij Pannenkoekenhuis de Stroper richting Erve Middelkamp. Dit is gelijk een prachtig rustpunt, maar met amper 1 kilometer op de teller gingen we natuurlijk nog niet zitten. Eigenlijk bijna zonde! We hebben wel even genoten van de prachtige gebouwen en fijne sfeer die hier hing. Ook zaten er andere wandelaars die wel even een rustmomentje pakten, dus een praatje was gauw gemaakt.

Mudrun

We vervolgden onze weg en via mooie bospaadjes en prachtige uitzichten over het glooiende landschap, genoten we van de omgeving. In de dagen voor onze wandeling had het wat geregend en op stukken waar het dicht begroeid was, was het daardoor modderig. Op de paden waar wij wandelden, waren er ook mensen die durfden te fietsen. Modderpaden en dunne fietsbandjes, dat is geen beste combinatie. Het duurde dus ook niet lang dat we de eerste fietser aantroffen die niet voor- of achteruit kwam in de drek. Ze was in gezelschap van ‘vrienden’, die toch wel met enig leedvermaak stonden toe te kijken hoe ze zich hier uit ging redden. Het was een bijzonder tafereel te passeren.

Vervolgens namen we een olifantenpaadje om zelf wat modderpoelen te ontwijken. Hardlopers die ons achterop kwamen hadden dat minder gauw door. Zo ontstond er al gauw een soort van mud-run in de bossen tussen Oldenzaal en de Lutte. Buikschuivende joggers vlogen ons voorbij. Wederom een bijzonder tafereel.

De Duivelse plek

We vervolgden de weg en kwamen aan op ‘de Duivelse plek’. Een prachtige plek met enge verhalen. Dit deel van de Tankenberg dankt zijn naam aan de energielijnen die er lopen. Een knooppunt van onzichtbare energielijnen, ook wel aardstralen genoemd. Op deze plek, komen er wel 35 bij elkaar. Al aan het begin van de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat veel prehistorische bouwwerken en heiligdommen in Engeland met een rechte lijn met elkaar verbonden waren. Zij ontdekten dat dit op veel plekken binnen Europa zo was en zelfs in China en India. Deze lijnen worden ook Leylijnen genoemd en sommige mensen kunnen de energie van deze lijnen voelen. De Romeinen hadden de gewoonte om kaarsrechte wegen aan te leggen over de leylijnen. Zo kregen de manschappen de kracht om de enorme voettochten te ondernemen. Wij kregen vooral veel energie van de prachtige omgeving en het mooie uitzicht.

De Duivelse plek

De Pipokeet

We vervolgen onze weg en genieten van de Tankenberg en de Hakenberg en komen aan bij een rustpunt, welke we speciaal in onze route hadden opgenomen. Op internet hadden we gelezen dat rustpunt de Pipokeet echt de moeite waard was om je kopje koffie te drinken. Nou, daar was niks aan gelogen. Wat kan je daar ontzettend leuk zitten. Met alle aandacht is het ingericht. Voor een euro pak je er een kopje koffie, iets fris of een lekker ijsje. Er staan voldoende bankjes en er is zelfs een leuk winkeltje waar je handgemaakte spulletjes kan kopen. Het enige wat er ontbreekt is een toilet. Wij aten er onze broodjes en genoten van een kopje koffie uit de keet.

Met nieuwe energie gingen we op pad het laatste stukje van de route “Tankenberg Paasberg en Loabult” te wandelen.

Pipokeet

Grote hond, klein baasje

Wij wandelen altijd met honden en willen het liefst gewoon doorlopen wanneer we andere honden tegen komen. Dit omdat we toch helaas wat minder leuke ervaringen hebben opgedaan en het gewoonweg niet heel erg opschiet wanneer we telkens moeten stilstaan. Op dit stukje route kwamen we echter een hele grote hond tegen met een iets te klein baasje.

Deze grote hond besloot toch echt even kennis te willen maken met onze honden en schoot er enthousiast op af. Dit ging echter zo enorm lomp, dat kleine baas zo achter de hond aanvloog en ze met zijn tweeën zooooo langs on heen, doorschoten de bosjes in. Jammer dat filmmateriaal ontbreekt, het was te koddig! Gelukkig kwam meneer en hond er zonder kleerscheuren van af en na een gezellig praatje en toch even wat gesnuffel konden we weer op pad…

De Loabult

Het laatste stukje gingen we bij een boer over het erf, kwamen we langs het monument ‘de Hel’, wandelden we langs de Sproakstee en maakte het laatste stukje op de Loabult nog best even indruk. De vergaderingen die op de Sproakstee vroeger plaats vonden, waren niet vrijblijvend. Soms sprak de ‘boerrigter’ de doodstraf uit. Daarvoor werd deze galg gebruikt. Een luguber plek!

Galg op de Loabult

De galg staat op de ‘Loabult’, letterlijk ‘hoogte met bos’. Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven! Ter herinnering aan deze macabere plek, is in 2014 een reconstructie van de galg geplaatst…

Vanaf hier konden we de auto bijna weer zien staan en praatten we na over de indrukwekkende wandeling die we vandaag gemaakt hadden. Er is hier zoveel te beleven, te zien en te ontdekken. Deze omgeving volstaat niet met maar één wandeling!

Wij gaan hier zeker nog een paar keer wandelen. Er is simpelweg teveel te zien om het in één wandeling te stoppen. Hebben jullie ook zo genoten van de omgeving rondom ‘De Lutte’ of weten jullie nog meer bijzondere wandelroutes? Deel ze met ons op Facebook of Instagram. Dat vinden wij natuurlijk onmeunig mooi!

Dit vind je misschien ook leuk...