Veengrond
5 tot 10 km Wandelen Wandelroutes

De Leidijkroute

De Leidijkroute (gele route) is een rustgevende wandeling over de Engbertsdijkvenen. De wandelroute loopt door het zuidpunt van de Engbertsdijksvenen in Twente. Dit gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 1000 hectare. Waarvan grote delen niet en gedeeltelijk afgegraven hoogveen. Tijdens deze wandeling loop je langs veenputten en waterwegen. Ook vindt je langs de leidijkroute het vogelkijkscherm ’t Krik-eantie. Geniet van de rijke flora en fauna langs veen, heide en vennen.

Meer over Engbertsdijkvenen…

De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen. Het gebied dankt zijn naam aan de boerenfamilie Engberts. De Engbertsdijksvenen zijn relatief laat verveend.

Kleinschalige vervening

De vervening in Vriezenveen en omgeving was tot in de 19de eeuw een kleinschalig gebeuren. Vooral omdat men het veen gebruikte voor de eigen behoefte. Bijvoorbeeld om kachels mee te stoken.

Grootschalige vervening

In het begin van de 20ste eeuw ging men het vervenen van de Engbertsdijksvenen en omgeving grootschalig aanpakken. Het veengebied was als gevolg van de aangelegde kanalen inmiddels wat droger en makkelijker bereikbaar geworden. In 1907 werd het Veenkanaal verbonden met de huidige Enbertsdijkvenen. Daardoor konden de kleinere zijwijken de turf in grote hoeveelheden afvoeren door het Veenkanaal. Tot ongeveer 1950 is hier op grootschalige wijze veen gewonnen. Tot in de jaren zeventig werd het veen nog gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld turfstrooisel. Daarna kwam de economische exploitatie stil te liggen. Tegenwoordig staan de veenputten weer vol water, zodat het langdurig proces van veenvorming weer een kans krijgt. Hierdoor is het één van de laatste plaatsen in Nederland waar dit proces van duizenden jaren veenvorming nog in zijn oorspronkelijke vorm te zien is.

Bron: Canon van Nederland

Leidijkroute

Startpunt

P-plaats De Pollen
Oude Hoevenweg (tegenover nr 138)
De Pollen

Wandelen

Deel je ervaringen

Heb je deze route gelopen? Of heb je zelf een mooie route die je ons kan aanbevelen? Deel die dan met ons op Instagram. Dat vinden wij namelijk Onmeunig leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...