Hoek kasteel Eerde
Tot 5 km Wandelen Wandelroutes

Kasteel Eerde – Ommen

Wandel bij Kasteel Eerde – Ommen over de statige lanenstructuur van het landgoed. Bewonder de Engelse landschapsstijl van het park en zoek in het bos naar dassensporen.

De wandelroute begint op de parkeerplaats bij Kasteel Eerde, je pikt de rode wandelroute van het Wandelnetwerk Vechtdal op.

Kasteel Eerde – Ommen

Startpunt

Parkeerplaats voor het kasteel
Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)

Kasteel Eerde

Kasteel Eerde heeft een rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond hier al een versterkt huis van hout. De bewoner was de beruchte roofridder Evert van Essen. Hij roofde en plunderde in de omgeving. De bisschop van Utrecht vond dat dit niet langer zo kon en liet in 1380 het rovershol van Evert platbranden tijdens een strafexpeditie. Het kasteel zoals je dat nu ziet werd gebouwd in 1715 in opdracht van Johan Werner, baron van Pallandt. In het landschap herken je nog goed zijn invloed. Hij legde destijds een symmetrische en strakke lanenstructuur aan. Erg bijzonder is dat hij de lanen in muzikale maatverhoudingen ontworpen heeft. Hiermee liet hij zien dat hij een groot en kunstzinnig architect was. Het kasteel staat op de hoofdas van het landgoed, die vroeger zelfs nog honderden meters verder liep dan de provinciale weg. Een van de projecten in het kader van Eerde 2020 is het in ere herstellen van deze hoofdas. Je kunt het kasteel bezoeken tijdens speciale excursies van Natuurmonumenten.

Muurbloempjes

Als je hier in het voorjaar wandelt, kijk dan eens goed naar de muurbloemen aan de overkant van de gracht. De muur is dan paarsblauw gekleurd door de plant aubrietia, die overal uit de voegen haar bladeren en bloemen laat hangen. Vanwege deze bijzondere muurplanten is de wand van de slotgracht in 2010 op een speciale manier gerestaureerd. Veel oud metselwerk mocht blijven zitten terwijl voor de nieuwe specie een aangepast mengsel is gebruikt. Direct om het kasteel zie je een beukenlaan. Deze geeft statigheid en belang aan: je komt dichterbij de adel. Iets verder weg staan de minder statige eiken. Sommige bomenlanen die je op Eerde ziet zijn dubbelrijs. Dat geeft ook hiërarchie aan: dubbele lanen zijn belangrijker dan enkele lanen. En hoe breder de laan hoe belangrijker. Veel van wat je op landgoed Eerde ziet gaat dan ook over status.

Bron: Natuurmonumenten

Hebben jullie ook zo genoten van deze wandeling? Misschien wel met de kids? Of hebben jullie zelf nog mooie wandelroutes (kort of lang). Deel ze met ons op Instagram of Facebook. Dat vinden wij onmeunig leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...