Wij wandelden langs de Regge en de Enterse Waarf een rondje van 7,4 km.
Door de Regge had Twente een belangrijke verbinding met de Hanzesteden Zwolle en Kampen. Vroeger waren de landwegen vaak onbegaanbaar, in de wintermaanden modderwegen en in de zomer mul zand. Maar met de Enterse zomp, een platbodem, kon grote vrachten over het water vervoerd worden. Momenteel varen weer 3 zompen over de Regge, maar nu met toeristen, die genieten van de mooie natuur en de rust op het water.
Geschiedenis “Enterse Waarf”
Enter was vroeger een schippers- en zompendorp. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar wel wordt de herinnering aan die tijd levendig gehouden. Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. Er zijn veel vrijwilligers actief. U kunt op afspraak een tochtje maken met de zomp, en in de zomermaanden juli en augustus kunt U zelfs zonder afspraak mee omdat er dan regelmatig vaartochten worden georganiseerd zonder te boeken. U kunt zich dan melden bij de Waarf.
Varen
De zomp waarin U een vaartocht kunt maken vanuit “De Enterse Waarf” heet “De Vriendschap”. Er zijn altijd twee schippers bij u aan boord. De ene stuurt en de andere schipper vertelt over de zomp, hun bouw en geschiedenis, de Regge en de flora en fauna waar u langs vaart. Tijdens de tocht, die afhankelijk van uw wensen 1 uur of langer duurt, zal de stemming er goed in komen, zeker als u trakteert op een hapje en een drankje…
De Waarf
Veel plannen zijn al verwezenlijkt door de Stichting Enterse Zomp. Maar de sluitsteen is de scheepswerf “De Enterse Waarf”. Een werf zoals er vroeger zeker drie in gebruik waren in Enter. Maar nu in een fraai, modern en veel minder spartaans jasje. Op een prachtige plek, even buiten Enter aan de plas de Lee en direct verbonden met de rivier de Regge.
“De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie met het thema “Regge de slagader van Twente”. Het gebouw is in Saksische stijl opgezet, met rieten dak en prachtig ingepast in de omgeving. In de werkplaats zal onderhoud en nieuwbouw plaatsvinden. Voor de werf ligt een hellingbaan waar boten met een lorry te water kunnen worden gelaten. Ook zijn er allerlei activiteiten te bezichtigen zijn die te maken hebben met de bouw van nieuwe zompen. De werf en de expositie worden speciaal ingericht voor de ontvangst van groepen. De zolder bevat het archief over zompen, zompvaart, vaarwegen, waterbeheer en schippers.
De Waarf, een trots voor Enter en een brug naar het verleden van de ondernemende enternaren.
Bron: http://www.entersezomp.nl