Courgettte roosjes met doperwten
Bijgerecht Italiaans Oven Recepten Snacks

Courgette roosjes met doperwten

Deze courgette roosjes met doperwten zijn een lust voor het oog en super makkelijk te maken. Prima voor een feestje maar kan ook zeker als een leuke snack. Of heb je binnenkort een BBQ en wil je iets anders op tafel brengen dan een standaard pasta salade of de tafel lekker opfleuren met iets anders. Dan zullen deze courgette roosjes met doperwten zeker niet misstaan.

Oorsprong van de courgette

De courgette komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Vanwaar de Spanjaarden ze meegenomen hebben naar Europa. De vrucht is ontzettend populair geworden in Zuid-Europa en dan vooral in Italië. Er zijn dan ook tal van gerechten te vinden in de Italiaanse keuken waarin de courgette voorkomt of centraal staat. In Italië noemen ze de vrucht zucchino en deze naam is in Amerika, Duitsland en Australië verbasterd naar zucchini. Wij gebruiken de naam courgette, afgeleid van het Franse woord courge, wat merg betekent. De vrucht wordt dan ook weleens mergpompoen genoemd. De courgette is familie van de komkommers en meloenen. En de vrucht is het lekkerste als deze een lengte heeft van 10 tot maximaal 30 centimeter. Maar als je de vrucht laat groeien dan kan deze wel een lengte krijgen van 80 centimeter.

Courgette zelf kweken

Hoewel je de courgettes prima zelf kan kweken zou ik dit toch afraden. Courgettes bevatten namelijk oorspronkelijk de giftige stof cucurbitacine. Telers zijn erin geslaagd om het gehalte te herleiden tot 0. Toch kunnen zelfgekweekte courgettes een hoge hoeveelheid cucurbitacine bevatten. Deze stof geeft een bittere smaak. Kweek je ze toch zelf vermijd dan courgettes die bitter smaken.
De bloemetjes van de courgetteplant zijn ook eetbaar. In de zuidelijke landen zijn deze bloemetjes een ware delicatesse. Lekker gefrituurd, maar ook heel goed als decoratie op je bord.

Hebben jullie deze courgette roosjes met doperwten ook geprobeerd? Of heb je een fantastische variatie op deze courgette roosjes met doperwten? Deel het met ons op Facebook of Instagram. Dat vinden wij natuurlijk onmeunig leuk!

pan wit
Bereidingswijze

Oven

Buis wit
Cuisine

Italiaans

Bestek wit
Soort gerecht

Bijgerecht

messen wit
Voorbereidingstijd

15 minuten

Timer wit
Bereidingstijd

30 minuten

Weegschaal wit
Porties

6 porties

pan wit
Bereidingswijze

Oven

Buis wit
Cuisine

Italiaans

Bestek wit
Soort gerecht

Bijgerecht

messen wit
Voorbereidingstijd

15 minuten

Timer wit
Bereidingstijd

30 minuten

Weegschaal wit
Porties

6 portie(s)

Ingrediënten
  • 1 Courgette
  • 125 grammen Doperwten (diepvries)
  • 15 grammen Pijnboompitten (geroosterd)
  • 0,5 eetlepels Bieslook (gevriesdroogd)
  • 100 grammen Cottage Cheese
  • 2 Eieren (middelgroot)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op op 180 graden C.
  2. Schaaf de courgette met een kaasschaaf in de lengte in linten.
  3. Rooster de pijnboompitten kort tot ze goudbruin zijn en laat ze afkoelen.
  4. Doe ondertussen de erwten in de hoge beker van de staafmixer (of keukenmachine) en mix tot een puree.
  5. Voeg de pijnboompitten en bieslook toe. 
  6. Doe de cottage-cheese  geleidelijk erbij en mix tot een gladde massa.
  7. Voeg de eieren toe.
  8. Bestrooi met zwarte peper en mix door tot het weer een glad mengsel is.
  9. Neem een muffinblik of vorm en bekleed de zijkant van elke muffin-holte met 1 courgettelint.
  10. Vul de muffin-holtes met het erwtenmengsel.
  11. Rol de rest van de linten op en vul elke holte met 2 à 3 linten zodat er een roos ontstaat.
  12. Bak de courgette roosjes in het midden van de oven goudbruin en gaar in 30 min.

Opmerkingen

Dit vind je misschien ook leuk...