Chimichurri
Argentijns Bijgerecht Keukenmachine Mengen Recepten Sauzen

Chimichurri

Ken je dat? Je wilt lekker barbecueën maar wilt wel eens iets anders de de worstjes en speklappen. Of je vrienden of familie komen langs en je wilt graag iets meer serveren dan de vleesjes die je hebt liggen. Dan stellen wij je graag voor aan chimichurri! Je nieuwe Argentijnse vriend! Of is hij nou Iers? Anyway, naast een lekker sausje, serveren wij je ook een mysterieus verhaal!

Chimichurri vindt zijn oorsprong in Argentinië, waar ze het vaak serveren als salsa. Maar het is dus ook goed te gebruiken om vlees of garnalen te marineren. Wat je dan over houdt, kan je in een leuk schaaltje op tafel serveren bij de stokbroodjes. De saus komt het beste tot zijn recht wanneer je het serveert op kamertemperatuur. Het heeft een beetje een zure, kruidige smaak. De knoflook proef je goed.

De avonturen van Jimmy McCurry

De naam van dit gerecht komt van de Ier Jimmy McCurry. Jimmy was een Ierse avonturier. Hij was altijd op zoek naar nieuwe belevenissen en avonturen en via zijn sociale netwerk – in die tijd betrof dat je maten in de kroeg die vaak al teveel biertjes genuttigd hadden- hoorde hij dat Argentinië in oorlog was met Spanje. Vechten voor vrijheid!

Dus onze Jimmy ging het avontuur tegemoet! Hij, als groot voorvechter van het vrije leven, ging de Argentijnen helpen. Hij sloot zich aan bij het leger en raakte bevriend met generaal Manuel Belgrano. Ook in het verre Argentinië ontstond al gauw een sociaal netwerk en elke avond werden alle status updates weer doorgenomen. Het leven in het kamp kon wel een beetje ‘spice’ gebruiken. Generaal Manuel vroeg onze ‘chimmy’ of hij niet iets in elkaar kon flansen om de troepen weer een nieuw smaakje te geven. Jimmy leefde zich uit in de keukentent en gooide een beetje van dit en een beetje van dat bij elkaar. Hij keerde terug naar de generaal met wat paddestoelen in een sausje, naar authentiek familie recept. De Jimmy McCurry saus!

De troepen vonden het geweldig. De generaal wist niet wat ie proefde en de Jimmy McCurry saus verspreidde zich al snel over heel Argentië. Ook de tegenstanders kregen de smaak te pakken en voordat ze het wisten, was er onderhandeld en leefde heel Argentinië in vrijheid! De saus vertrok, Jimmy ging huiswaarts en de marketing-jongens? Die zetten Chimichurri in de markt!

En jij? Zet jij deze chimichurri straks op tafel? Deel met ons jouw avontuur met chimichurri op Instagram. Dat vinden wij natuurlijk Onmeunig leuk!

pan wit
Bereidingswijze

Keukenmachine, Mengen

Buis wit
Cuisine

Argentijns

Bestek wit
Soort gerecht

Bijgerecht, Toevoegingen

messen wit
Voorbereidingstijd

0 minuten

Timer wit
Bereidingstijd

10 minuten

Weegschaal wit
Porties

1 porties

Ingrediënten
 • 100 milliliters Olijfolie
 • 4 Teentjes knoflook (geperst)
 • 0,5 Witte ui (gesnipperd)
 • 1 Chilipeper (fijngesneden)
 • 3 eetlepels Rode wijnazijn
 • 2 eetlepels Oregano
 • 10 grammen Peterselie
 • Peper en zout (naar smaak)
Bereiding
 1. Snij alle ingrediënten fijn of gooi het allemaal in de keukenmachine.
 2. Wij hebben alles gesneden omdat we het lekkerder vinden als het nog een wat grovere structuur heeft. Ga dan ook niet te lang door als je de keukenmachine gebruikt.
 3. Voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
Opmerkingen

Als je het een paar uur in de koelkast laat staan trekken de smaken goed in en zal de chimichurri alleen maar beter gaan smaken.

Dit vind je misschien ook leuk...