Chicken lollipops
Amerikaans BBQ Bijgerecht Grillen Kruidenmix Recepten Snacks

Chicken lollipops

Bijna iedereen is wel gek op kip. Wij in ieder geval wel! Kip is een heel verantwoord stukje vlees. En het zit bij ons dan ook regelmatig in het menu. Maar vandaag gaan we het niet hebben over verantwoord of gezond. Nee deze ruige snack kan je lekker met je blote mannenklauwen eten, of heel elegant met dames handen. Het is namelijk een ‘schone snack’. Drumsticks zijn een heerlijke snack waar je normaal je vingers bij af moet likken. Maar bij deze stoere chicken lollipops laat je niemand achter met ‘sticky fingers’.

De mouwen opstropen

Deze opgestroopte kip vereist dan ook wel de nodige voorbereiding waar je je mouwen bij op moet stropen! Maar hoe meer geduld je stopt in de voorbereiding hoe mooier het eindresultaat. Er zijn een aantal materialen nodig die je werk een stuk makkelijker maken. Zorg in ieder geval voor een goed en scherp (uitbeen) mes, een schaar, schroevendraaier en eventueel een tangetje. De schroevendraaier heb je straks nodig om het gewrichtje van de drumstick af te wrikken. Hoe we de drumsticks verder omtoveren tot chicken lollipops leggen we je verder uit in het recept.

Verder kan je er ook voor kiezen om ‘all the way’ te gaan en de chicken rub en de BBQ saus ook zelf te maken. Maar als je iets sneller klaar wil zijn dan kan je zeker ook kiezen voor een kant en klare rub en BBQ saus. Wij hebben in dit geval de chicken rub zelf en de BBQ saus zelf gemaakt.

Wij vonden het héél leuk om deze snack een keer te maken. Zeker ook omdat je echt iets stoers op tafel zet. Hebben jullie deze snack ook een keer gemaakt? Of hebben jullie andere prachtige recepten voor de BBQ? Deel ze met ons op Facebook of Instagram. Dat vinden wij namelijk onmeunig leuk!

pan wit
Bereidingswijze

BBQ, Kamado

Buis wit
Cuisine

Amerikaans

Bestek wit
Soort gerecht

Snack, Bijgerecht

messen wit
Voorbereidingstijd

60 minuten

Timer wit
Bereidingstijd

90 minuten

Weegschaal wit
Porties

6 porties

Ingrediënten
  • 12 Kipdrumsticks
Chickenrub
  • 0,5 eetlepels Suiker
  • 0,5 eetlepels Zout
  • 1 eetlepel Kurkuma
  • 0,5 eetlepels Komijn (gemalen)
  • 1,5 eetlepel Oregano (gedroogd)
  • 0,5 eetlepels Paprikapoeder (gerookt)
  • 0,5 theelepels Kaneel
BBQ-saus
  • 1 eetlepel Olie
  • 0,5 theelepels Knoflookpoeder
  • 1 theelepel Uienpoeder
  • 4 eetlepels Bruine suiker
  • 2 theelepels Worcestershiresaus
  • 2 theelepels Appelazijn
  • 8 eetlepels Ketchup
  • 2 theelepels Paprikapoeder
  • 2 eetlepels Stroop
  • Zout en peper (naar smaak)
Bereiding
De voorbereiding
  1. De drumsticks omtoveren tot chicken lollipops.
  2. Snijdt met het mes op ongeveer 1 cm van het gewricht rondom het bot alles door.
  3. Gebruik nu de schroevendraaier en steek deze onder het gewricht aan de kant waar het gewricht naar toe beweegt. Zodat je vervolgens het gewricht in de beweegrichting van het gewricht deze eraf kan drukken. Haal ook gelijk alle stukjes pees en onzuiverheden weg.
  4. Druk het vlees zover als mogelijk naar onder, zodat het scherpe botjes vrij komt te liggen. Dit botje zit ook nog onder aan het grote bot vast. Snijdt deze daar los en vrij van het vlees. Als dat goed gelukt is, dan kan je hem er zo uithalen. Anders kan je het botje ook met een tangetje eruit trekken.
  5. Gebruik je schaar om alle losse witte sliertjes weg te snijden. Dit zijn pezen en die zijn niet lekker in je snack.
  6. Vouw nog even het velletje mooi strak naar beneden. En als je alles schoon hebt gemaakt dan heb je een mooie snack die rechtop blijft staan. 
  7. Wij pakken het blote botje ook nog even in aluminiumfolie in. Zo blijft het botje voor het serveren mooi schoon.
Chickenrub
  1. Rub the flavors in
  2. Meng voor de chicken rub de ingrediënten goed door elkaar.
BBQ-saus
  1. Smooth & sticky
  2. Verhit de olie in de pan en verwarm de ketchup een paar minuutjes. 
  3. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe en laat een aantal minuten pruttelen. 
  4. Als de saus de gewenste dikte heeft, laat dan de saus afkoelen.
  5. Door de hoeveelheid suikers in de saus kan je hem goed een hele tijd bewaren in de koelkast.
De lollipops bereiden
  1. Zo maken we ze goudbruin en knapperig
  2. Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen. 
  3. Verhit de BBQ tot 180 graden Celsius.
  4. Gebruik je favoriete rookhout en rook de Chicken Lollipops tot een kerntemperatuur van 76 graden Celsius.
  5. Lak de lollipops af met de BBQ saus en zet ze nog een 15 minuten op de BBQ.

Dit vind je misschien ook leuk...