Groene pesto

Groene pesto

Groene pesto

Met pistachenootjes

Voor mij is een goede groene pesto echt een delicatesse. De kruiden en volle smaak die met heel veel te combineren valt. Ik hou ervan! Het is een van de oudste Italiaanse smaakmakers en is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken. De naam pesto is afgeleid uit het Italiaanse woord ‘pestare’, wat letterlijk ‘stampen’ betekent. Dat is omdat vroeger de Italianen namelijk een vijzel gebruikten om alle ingrediënten door elkaar te stampen. Het liefst gebruik ik zelf ook de stenen vijzel. Bij het minste of geringste haal ik het ding tevoorschijn en stamp ik er tevreden op los! Maar het gaat tegenwoordig natuurlijk een stuk sneller met een keukenmachine.

Geschiedenis van Pesto

Dat pesto uit Italië komt, dat weet bijna iedereen wel. Maar pesto kent al een hele lange geschiedenis. Zelfs in de tijd van de oude Romeinen ruim 2000 jaar geleden aten zij al iets wat sterk op de hedendaagse pesto lijkt, zoals wij die kennen. Oorspronkelijk komt pesto uit de Italiaanse stad Genova (Genua) uit de streek Ligurië. De klassieke variant van de pesto heet dan ook ‘Pesto alla Genovese’. In Genova wordt de oeroude smaakmaker al van oudsher, traditioneel gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, knoflook, pecorinokaas en olijfolie. De voorkeur ligt bij het gebruiken van olijfolie uit Ligurië, omdat deze olie bekend staat om de verfijnde kruidige en lichte smaak. Afhankelijk van de regio waar de pesto is gemaakt worden er andere ingrediënten gebruikt.

En nu?!..

En dat is nou ook weer het mooie van pesto. Je kan er net weer iets andere ingrediënten in doen en je hebt zo weer een verrassend andere pesto om te serveren. En je kan hem op zoveel verschillende manieren serveren of presenteren. Pesto is namelijk ontzettend veelzijdig toepasbaar. Lekker op een toastje of cracker met wat rosbief, rucola en tomaat. Maar is bijvoorbeeld ook lekker door een soep, of met gebakken kipfilet. Door een pasta of een brooddeeg. Buon appetito!

Ik ga het niet vragen, maar ik ga het gewoon zeggen. Als je van knoflook, basilicum of gewoon van pesto houdt, dan moet je groene pesto een keer zelf maken! Ow, ja… Deel dan gelijk even met ons je creaties op Instagram of Facebook. Dat vinden we namelijk onmeunig leuk!

Moeilijkheidsgraad: Beginner Porties: 1 Beste seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Bereiding

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge pan. Zorg dat ze licht bruin van kleur zijn. Pel de knoflook. Voeg alle ingrediënten met een scheut olijfolie in je keukenmachine of blender en maal het tot een goedje. Je kan het geheel kruiden naar smaak. Wanneer het te droog is, voeg je nog wat olijfolie toe. In een afgesloten potje, kan je dit een week of 2 bewaren in de koelkast.
Keywords: basilicum, groene pesto, italiaans, italië, knoflook, parmezan, pecorino, pesto, pijnboompitten, pistache, smaakmaker

Dit vind je misschien ook leuk...